Veel gestelde vragen over parket

Wat is parket

Parket is een verzamel naam van alle houten vloeren. Dus een houtenvloer is een parketvloer en anders om.

Parketvloeren kunnen worden opgedeeld in een aantal categoriseren

  • Traditioneel gelegd parket (tapis)
  • Massieve 20mm dike stroken en planken
  • Lamelparket en multiplank vloeren

Vloer Utrecht heeft zich gespecialiseerd in lamelparket en multiplank vloeren. Deze leveren wij in brede delen tot wel 30cm, visgraat en Hongaarse punt vloeren. 

 

 

Wat is het verschil tussen lamelparket en multiplank

Eigenlijk is er niet zo veel verschil tussen deze twee vloeren. Het verschil zit in de onderlaag. Bij lamelparket is de onderlaag gemaakt van vurenhout en bij multiplank is de onderlaag gemaakt van multiplex.

In beide gevallen wordt op de onderlaag een edel houtsoort (in de meeste gevallen eiken hout) verlijmd. Deze wordt al dan niet in de fabriek verder afgewerkt.

Kan een parket vloer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming

Het is zeker goed mogelijk om een parketvloer te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Onze lamelparket en multiplank vloeren zijn hiervoor zeer geschikt. U kunt de vloer direct op de bouwvloer laten verlijmen, echter dit is niet noodzakelijk. Het "zwevend" plaatsen van een lamelparket of multiplank kan ook in combinatie met vloerverwarming. Wel is het belangrijk een onderlaag te gebruiken met een lage warmte weerstand voor een goed rendement van uw vloerverwarming.

Schoonmaken en onderhoud

Elke houten vloer dus ook lamelparket en multiplank vloeren heeft periodiek onderhoud nodig. Dit kan als nadeel worden gezien maar er is ook een voordeel. Door middel van het gebruik van een onderhoudsmiddel kunt u kleine krasjes en lichte slijtage aan het oog onttrekken. Hoeveel en hoevaak u een houten vloer moet onderhouden is sterk afhankelijk dan uw woonsituatie.

Bij de aanschaf van een parketvloer zullen wij u natuurlijk hierover adviseren.

Het opvolgen van de onderstaande adviezen en een regelmatige onderhoudsbeurt vormen de basis voor jarenlang plezier van uw parketvloer.

Voorkom los vuil.

Zand en vuil zijn als schuurpapier voor uw vloer. Stofzuig daarom regelmatig of haal een vloerwisser over de vloer. Om de inloop van zand en vuil te beperken, plaatst u een schoonloopmat bij de ingang van uw woning.

Houd de vloer droog.

Hout werkt als het nat wordt, het kan uitzetten en kleurverschil geven bij de naden. Zorg er dusvoor dat u (indien u de vloer nat afneemt) dit met een uitgewrongen doek of mop doet. Neem vocht (bijvoorbeeld van een omgevallen glas) direct op en voorkom lekkende planten-bakken door er een schaal onder te plaatsten.

Voorzie meubels van vilt.

Meubels die verschoven worden geven een grote kans op krassen. Tafel en stoelen zijn hier van de bekendste voorbeelden. Voorzie deze van viltglijders en houd de kwaliteit van het vilt in de gaten. Zo blijft u ernstige beschadigingen van uw vloer voor.

Kies bureaustoelen met zachte wielen.

Intensief gebruik van bureaustoelen met draaiende en zwenkende wielen kunnen zorgen voor beschadigingen op uw vloer. Kies daarom bij de aanschaf van een bureaustoel voor zogenaamde "zachte" wielen. Zachte wielen zullen bij een parketvloer minder snel krassen en slijtage geven.

Plaatst een luchtbevochtiger.

Hout is gevoelig voor het weer. Door verandering van de luchtvochtigheid (die ontstaat door verandering van het weer) kan u vloer krimpen of uitzetten. De ideale luchtvochtigheid licht tussen de 55 en 60%. Om deze op peil te houden plaatst u een luchtbevochtiger. De luchtvochtigheid kunt u controleren met een hygrometer. Verder dient u de temperatuur (± 20 °C) in de ruimte waarin de vloer licht regelmatig te controleren. Onze medewerkers infomeren u graag naar de mogelijkheden.

Gebruik geen huishoudelijke producten

En dat is niet voor niets. Gewone huishoudelijke producten kunnen de afwerklaag beschadigen.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Lees voor het gebruik van een reiniging of onderhoudsmiddel altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Controleer ook altijd de houdbaarheidsdatum van de onderhoudsproducten

Kan ik een parketvloer verhuizen

Als u de mogelijkheid wilt hebben om een parketvloer te verhuizen dan adviseren wij de vloer niet onderling te verlijmen maar gebruik te maken van parketveren. Door deze wijze van installeren is de vloer makkelijk te verwijderen zonder schade aan de mes en groef verbinding.

Welke ondervloer is geschikt voor lamelparket en multiplank

Veel ondervloeren zijn geschikt voor lamelparket en multiplanken. Welke ondervloer u het beste kan gebruiken is afhankelijk van uw bouwvloer en uw persoonlijke voorkeur.

Bij een bezoek aan onze showroom zullen wij u graag adviseren welke ondervloer in u situatie de beste keuze is.