Veel gestelde vragen over laminaat

Wat is laminaat

Laminaat is de term die wordt gebruikt voor een vloerbedekking van kunststof panelenen. Deze panelen worden opgebouwd uit vier verschillende lagen. We bekijken de laminaat opbouw van onder naar boven.

  • De onderste laag lijkt veel op die van de bovenzijde echter zonder decorprint
  • De tussen laag (drager) is gemaakt van HDF en voorzien van een mes en groef of klik verbinding
  • De derde laag is de decorlaag. Eigenlijk niets meer en niets minder dan een fotoprint
  • De bovenste laag is de transparante kunststoflaag die de decorlaag beschermt tegen slijtage en krassen

De decorlaag is er in vele verschillende prints. Een groot deel van de prints zijn hout structuren, maar ook tegel, beton en fantasie prints zijn mogelijk.

Een laminaatvloer zelf plaatsen of laten plaatsen

Al onze laminaatvloeren zijn voorzien van een klik-systeem en zijn hierdoor uitermate geschikt om zelf te plaatsen. Er is niet veel gereedschap
voor nodig, met een doupeerzaag, meetlint, potloot, winkelhaak, verstekbak of tang en een hamer is eigenlijk al voldoende. Voor een een laminaatvloer gaat plaatsen lees altijd eerst de leginstructies door. Niet elk klik-systeem legt u op dezelfde manier.

Mocht u geen tijd om de vloer zelf te plaatsen, wij nemen u het werk graag uit handen. Wist u dat wij een grote collectie laminaatvloeren in extra brede delen zelfs gratis plaatsten. Voor deze actie vraag in de winkel naar de actievoorwaarden.

Kan de vloer direct na plaatsen worden belast

Ja. Laminaat heeft na het plaatsen geen behandeling meer nodig. Dus als de vloer klaar is kunt u de meubels direct op de vloer plaatsen.

Wat is een V groef

Laminaat wordt in drie verschillende uitvoeringen gemaakt.

  • Een vlakke laminaat
  • Laminaat met een twee zijdige V groef
  • Laminaat met een vier zijdige V groef

Bij een vlakke laminaatvloer sluiten de laminaat panelen zowel aan de lengte als aan de kopse zijde naadloos aan elkaar.

Vlakke laminaatvloer

Een laminaatvloer met een twee zijdige V groef heeft op de lange zijde aan afgeschuinde rand.
Een laminaatvloer met een vier zijdige V groef heeft zowel op de lange zijde als op de kopse zijde een afgeschuinde rand.

Vier zijdige V groef laminaatvloer

Wel of geen V groef heeft niets met de kwaliteit van de laminaatvloer te maken. Het heeft te maken met de uitstraling van uw vloer, dus vindt u vlakke laminaatvloer mooi of licht uw voorkeur meer bij laminaat met een V groef.

Alle laminaat voorbeelden in onze showroom zijn zo gemaakt dat u direct het verschil kunt zien en zo de vloer kunt kiezen die het beste past bij uw persoonlijke smaak.

Is een laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming

Vloer Utrecht. Parket, laminaat en pvc met vloerverwarming Alle laminaatvloer die wij in ons assortiment hebben zijn geschikt voor het gebruik in combinatie met vloerverwarming. Belangrijk is de keuze van de onderlaag, deze moet een lage warmte weerstand hebben voor een optimaal rendement.

Heeft u geen vloerverwarming maar u overweegt dit, ook dan zit u bij ons aan het goede adres. Naast het leveren en plaatsen van laminaatvloeren kunnen wij ook een compleet vloerverwarmingssysteem aanbieden.

Welke ondervloer is geschikt voor laminaat

Bijna alle ondervloeren zijn geschikt om een laminaatvloer op te plaatsen. Veel belangrijker is de kwaliteit van de bouwvloer. Op een zand-cement of anhydriet vloer kunt u gebruikmaken van een dunnere ondervloer dan op een houten-bouwvloer. Heeft of krijgt u vloerverwaming dan is het belangrijk een ondervloer te gebruiken met een lage warmte weerstand.

Een nadeel van laminaat is de holle klank. Ook hier hebben wij een gepaste oplossing voor. Als de bouwvloer mooi vlak is dan kunt u gebruikmaken van een rubber achtige onderlaag. Deze onderlagen zijn zwaarder en verminderen de holle klant in uw laminaatvloer.

Woont of gaat u wonen in een appartement dan dient de ondervloer in de meeste gevallen te voldoen aan een -10db norm voor contactgeluidsisloatie.

Bij een bezoek aan onze showroom zullen wij u graag adviseren welke onderlaag in u situatie de beste keuze is.

 

Schoonmaken en onderhoud

Een laminaatvloer is onderhoudsvrij. Met de onderstaande tips heeft u langer plezier van uw laminaatvloer

Voorkom los vuil.

Zand en vuil zijn als schuurpapier voor uw vloer. Stofzuig daarom regelmatig of haal een vloerwisser over de vloer. Om de inloop van zand en vuil te beperken, plaatst u een schoonloopmat bij de ingang van uw woning.

Voorzie meubels van vilt.

Meubels die verschoven worden geven een grote kans op krassen. Tafel en stoelen zijn hier van de bekendste voorbeelden. Voorzie deze van viltglijders en houd de kwaliteit van het vilt in de gaten. Zo blijft u ernstige beschadigingen van uw vloer voor.

Plaatst een luchtbevochtiger.

Een laminaatvloer is net als parket en pvc gevoelig voor het weer. Door verandering van de luchtvochtigheid (die ontstaat door verandering van het weer) kan u vloer krimpen of uitzetten. De ideale luchtvochtigheid licht tussen de 55 en 60%. Om deze op peil te houden plaatst u een luchtbevochtiger. De luchtvochtigheid kunt u controleren met een hygrometer. Verder dient u de temperatuur (± 20 °C) in de ruimte waarin de vloer licht regelmatig te controleren. Onze medewerkers infomeren u graag naar de mogelijkheden.

Gebruik geen huishoudelijke producten

En dat is niet voor niets. Gewone huishoudelijke producten kunnen de afwerklaag beschadigen en zelfs de slijtlaag van uw laminaat of pvc vloer aantasten. Gebruik voor het lichtvochtig afnemen van uw vloer een door ons of de fabrikant geadviseerd schoonmaak middel

Lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Lees voor het gebruik van een reiniging of onderhoudsmiddel altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Controleer ook altijd de houdbaarheidsdatum van de onderhoudsproducten

Is een laminaatvloer bestand tegen stoelen met wieltjes

Ja. Maar gebruik wel de juiste wieltjes.

Goede wieltjes zijn voorzien van een zacht rubberbandje. Heeft u al een (buro) stoel met wieltjes controleer deze dan, zachte wieltjes hebben meestal een ander kleur (licht grijs). Mochten de wieltjes van uw stoel van kunststof zijn ga dan na of u deze kunt vervangen voor wieltjes met een rubberbandje.

Een bijkomend voordeel van wieltjes met een rubberbandje is dat deze bij rollen minder geluid maken.

Een andere oplossing is een transparante buromat.  Belangrijk is dat deze mat geen profiel heeft aan de onderzijde en groot genoeg is.

Moet ik meubels voorzien van beschermvilt

Ja. Ondanks dat laminaat een hoge weerstand heeft tegen slijtage en krassen adviseren wij u meubels te voorzien van een beschermende vilt. Naast dat u slijtage en krassen voorkomt schuiven stoelen en banken makkelijker en het maar minder geluid.

Vaak horen wij maar ik heb een eettafel stoel met holle poten, ook hier hebben wij een oplossing voor. Laat u bij de aanschaf van een laminaatvloer hierover adviseren.